Teffové banánové lívance – bez lepku!

Na svém insta (-> http://instagram.com/dr.daniela/ ) jsem před nedávnem avizovala, že budu sdílet recept na můj nový lívancový experiment. Ale upozorňuji, že jsem šla metodou pokus-omyl, recept ještě není vymazelný do dokonalosti a vyžaduje šikovnou kuchařinku, která si poradí i se špatnou konzistencí. 🙂

Teffové lívance

Na lívance pro 2 osoby jsem použila

  • 3 zralé banány
  • 2 vejce
  • cca 3/4 skleničky mléka
  • několik lžic mandlové mouky
  • malou lžičku pravé mleté vanilky
  • teffovou mouku
  • ghí na pánev

Postup

Rozmačkáte banány, zalijete mlékem, přidáte dvě vejce, mandlovou mouku, vanilku a dohustíte teffovou moukou a necháte 15 minut uležet. 🙂 Suroviny můžete jako já rozmixovat v Nutribulletu nebo jiném mixéru. Po uležení zkontrolujete konzistenci a dohustíte moukou. A to je vše. Jen opravdu dejte pozor na hustotu těsta, když bude teffové mouky málo, tak se budou hodně trhat. Když moc, budou zase jak gumová podrážka. Ale palačinkoví experti si určitě poradí. 🙂 Pak už to chce jen spešl pánev na lívance a pokud ji jako já nemáte, tak stačí i velká pánev na které necháte rozpustit asi dvě čajové lžičky ghí, naběračkou “vytvarujete” malé lívanečky a pomalu na malém plameni uděláte nejrpve z jedné strany, dokud těsto hezky neztuhne a pak i z druhé strany, aby se hezky zatáhly a do zlatova opekly. Ghí už pak stačí přidávat jen po lžičkách. Lívance se na správné pánvi dají dělat i na sucho, ale mě to takhle chutná víc. No a pak už jen vezmete nějakou dobrou marmeládu nebo tvaroh a užijete si svoje lívanečky. 🙂 Jsou dost sladké díky banánu, takže není třeba je jakkoliv doslazovat. Enjoy <3

Hezký den přeje

Daniela

Teffové lívanečky 2

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *